؛ «ناسور» انيميشني با محوريت عاشورا که در آن سبک جديدي از پويانمايي را شاهد هستيم. در اين فيلم سعي شده در کنار داشتههاي فني از برداشتهاي کاملا مستند بهره برده شود. براي همين نيز داستان براي مخاطب جذابيت دارد. اين نکته را هم به خوبي ميتوان از عکسالعمل تماشاگران در سالنهاي سينما مشاهده کرد به شدت تحت تاثير کار قرار گرفته بودند.
تهيهکننده فيلم سينمايي «ناسور» در گفتگو با خبرنگار " دانا " با بيان اينکه ايده اصلي ساخت اين فيلم را از کتاب «آه» وام گرفته اظهار کرد: چند وقت پيش کتابي تحت عنوان «آه» خواندم مرا بسيار تحت تاثير خود قرار داد. در ادامه دريافتم اين کتاب اقتباسي مدرن از مقتل «نفس المهموم» شيخ عباس قمي است، براي همين اين کتاب را نيز خواندم و ايده اصلي «ناسور» در ذهن من شکل گرفت. در آن زمان از خودم پرسيدم چرا کودکان ما نبايد با چنين روايتهايي آشنا شوند، اتفاقي که ميتواند به زبان کودکان و در قالب انيميشن عرضه شود.
*زبان روز هنر براي کودکان انيميشن است
وي افزود: براي من تاسفآور است ميبينم اين روزها کودکان ما با شخصيتهايي ارتباط برقرار ميکنند که هيچ ربطي به فرهنگ ايراني – اسلامي ما ندارند، درصورتيکه در آموزههاي ديني و ملي ما قهرمانان بسياري وجود دارند که قادرند الگوي آنها باشد. در اين ميان آنچه در عاشورا رخ داده، اوج حماسه است ميبايست از آن بهره بسيار برد. براي مثال حضرت قاسم (ع) که در عاشورا به شهادت رسيد، نوجواني بود که بايد کودکان و نوجوانان ما بهتر وي را بشناسند. اين خواسته نيز تنها با زبان انيميشن ممکن است، چون با توجه به داشتههاي مالي ما امکان فيلمسازي در اين حوزه به شکل مطلوبي در کشور فراهم نيست، اما در بحث انيميشن اين توان را داريم که صحنههاي زيبايي خلق کنيم.
اين تهيهکننده در پاسخ به اين سوال چه هدفي را به واسطه ساخت اين فيلم دنبال ميکند؟ گفت: تلاش ما اين است، فيلمي نظير «ناسور» انگيزهاي باشد تا کودکان به سمت موضوعات عاشورايي گرايش پيدا کنند. اين ارتباط تنها نبايد به فيلم خلاصه شود، بلکه آثاري نظير «ناسور» پلههاي ابتدايي هستند تا در ادامه نوجوانان را به سمتي هدايت کنند که به سمت مقتل خواني و ديگر کتابهاي اسلامي هدايت شوند، چون دست آورد اين اتفاق، مطمئناً خواهد توانست به رشد تفکرات اسلامي در نسل آينده کمک کند.
*بزرگسالان هم از انيميشن استقبال مي کنند
دالوند تصريح کرد: توليد چنين فيلمهايي تنها براي کودکان و نوجوانان دست آورد ندارد، بلکه قشر بزرگسال هم قادر است با اين دست توليدات ارتباط برقرار کند، اتفاقي که در سينماي دنيا نيز رخ ميدهد. اين خواسته اخيرا در کشورمان روي داده و ما ديديم از انيميشن «شاهزاده روم» استقبال خوبي از طرف بزرگسالان به عمل آمد. نکته ديگر اينکه وقتي چنين فيلمهايي روي پرده ميرود، تمام خانواده به سينما ميآيد و همين اتفاق دستآوردهاي بسياري خوبي هم براي خانوادهها و هم براي سينما در پي دارد.
*سئوالي که ناسور مطرح مي کند
دالوند در ادامه تاکيد کرد: اين انيميشن درباره مفهوم انتخاب سخن ميگويد، يعني اگر امروز عاشورايي ديگر به وجود آيد، ما کدام طرف ميايستيم. اين سوال بسياري جدي است که به راحتي از کنار آن نميتوان گذشت و بايد پيرامون آن با حساسيت بسيار بالايي عمل کرد، چون انتخابهايي که ما هم اکنون انجام ميدهيم به نوعي عاشورايي بودن ما را مشخص ميکند. براي درک بهتر به پايبندي به ولايت اشاره ميکنم که نشان ميدهد تا چه اندازه به عاشورايي که زير پرچم آن سينه ميزنيم باور قلبي داريم.
وي در پاسخ به اين سوال براي اين فيلم از نهاد يا سازماني کمک مالي گرفته است؟ بيان کرد: براي توليد «ناسور» از هيچ بخش يا نهادي کمک مالي دريافت نکردهايم، چون از ابتدا با اين انگيزه دست به ساخت زديم که تمام هزينهها شخصي باشد، تا جلوي برخي غرضورزيها را بگيريم، زيرا متاسفانه، اينگونه در کشور باب شده که اگر فيلمي در حوزه مفاهيم اسلامي توليد شود، بلافاصله به آن انگ سفارشي بودن خورده ميشود، اما درباره اين کار کسي قادر نيست چنين انگي به فيلم زند.
*براي ترويج ناسور نيازمند همکاري هستيم
وي يادآور شد: درست است در ساخت «ناسور» از کسي کمک نخواستيم، اما در اکران انتظار داريم از فيلم ما حمايتهاي لازم صورت پذيرد، در اين زمينه آموزش و پرورش ميتواند، اقدامات بسيار خوبي انجام دهد و با پوشش و حمايت از چنين فيلمهايي به رونق فيلمهايي با مضامين عاشورايي در سينما کمک کند. نکته ديگر که حتما بايد به آن اشاره کنم اين است ما اين فيلم را براي نفع مادي و موفقيت در گيشه توليد نکرديم، اما نميتوان انکار کرد موفقيت در گيشه سبب ميشود سازندگان چنين کارهايي با اميد و انگيزه بيشتري در اين حوزه فعاليت کنند.
*مي توانيم هاليوود را کنار بزنيم
دالوند در پايان تاکيد کرد: شايد سينماي کشورمان به لحاظ تکنيکي و پروداکشن امکان رقابت با هاليوود را نداشته باشد، اما در حوزه انيميشن ما متخصصان بزرگي داريم که اگر به درستي حمايت شوند کارهاي بسياري خوبي رقم خواهند زد. در اين ميان، فيلمهايي نظير «ناسور»، «شاهزاده روم» و کارهاي مشابه بايد حمايت جدي شوند، چون علاوه بر اينکه براي کودکان ما فرهنگ سازي اسلامي ميکند، ميتواند مخاطباني تربيت کند که در آينده براي سينماي ديني حاميان خوبي باشند.